Віктор Еммануїлович Кацнельсон (некролог)

30 березня 2023 року

Віктор Еммануїлович Кацнельсон.docx

10 березня пішов із життя один із яскравих представників харківської математичної школи Віктор Еммануїлович Кацнельсон.

Віктор Еммануїлович поступив на механіко-математичний факультет Харківського університету у 1960 році. З перших років навчання він звернув на себе увагу викладачів факультету і вже студентом отримав глибокі математичні результати. У 1965 році він почав працювати асистентом кафедри математичного аналізу Харківського університету одразу після закінчення механіко-математичного факультету.

Після захисту кандидатської дисертації «Збіжність і підсумованість рядів кореневих векторів деяких класів несамоспряжених операторів» під керівництвом професора Бориса Яковича Левіна він стає доцентом цієї кафедри, пізніше переходить на кафедру теорії функцій. Неординарність Віктора Еммануїловича проявилася в його емоційних змістовних лекціях. Він керує математичними семінарами, під його керівництвом захищаються високого рівня кандидатські дисертації.

Особливий вплив залишало особисте спілкування з ним. Сама постать Віктора Еммануїловича випрямінювала потужну математичну енергію, яка створювала особливу атмосферу і никого не залишала байдужим. В спілкуванні він був щирим, відвертим і емоційним. Завдяки цим якостям його математична діяльність мала потужний вплив на ціле покоління харківських математиків.

У 1991 році його запрошують на роботу до одного з найпрестижніших світових наукових центрів – інституту Вейцмана і він переїжджає до Ізраїлю. Після переїзду Віктор Еммануїлович продовжує підтримувати активні наукові зв’язки з харківськими математиками.

Його смерть стала великою втратою для математики Харкова, і особливо для, тих кто працював поруч із цією виключно неординарною яскравою людиною.

Про деякі наукові досягнення Віктора Еммануїловича Кацнельсона можна прочитати у томі 280 Operator Theory: Advances and Applications, що присвячений його 75-річчю

Book_ComplexFunctionTheoryOperatorT .pdf  

Інші новини

6 березня 2023 рокуНаша освітньо-професійна програма Математика, перший (бакалаврський) рівень вищої освіти отримала (умовну) акредитацію

6 березня 2023 рокуВітаємо Анну Марківну Вишнякову!

21 січня 2023 рокуОсвітньо-наукова програма Математика, другий (магістерський) рівень вищої освіти отримала (умовну) акредитацію.

30 березня 2023 рокуМолоді математики кафедри отримали стипендії Фонду імені Н.І. Ахієзера 2023 року!

23 квітня 2023 рокуЗустріч з представниками роботодавців НАН України

30 травня 2023 рокуВітаємо аспіранта кафедри фундаментальної математики Дмитра Селютіна з перемогою у конкурс для молодих математиків